Constitució vs Estatut

La Constitució Espanyola es va redactar i aprovar en un temps que just començàvem a treure el cap de sota terra, de sortir de la cova per veure què hi havia a fora després de molt de temps “amagats involuntàriament”.

Dóna la sensació que es va fer d’una manera suau, per acontentar el màxim possible, en què no es toqués gaire la sensibilitat de tots els espanyols perquè ja estaven bastant “tocats”. El “café para todos” va ser i es una obvietat, com també ho va ser el que mantinguessin els nombrosos drets (fiscals) de Navarra i País Basc, els famosos “Fueros”. Es important i notori remarcar que en tot el procés que està vivint Catalunya per intentar guanyar quelcom (hisenda pròpia i/o independència) no surti aquest tema tant rellevant. Potser no interessa als poders polítics i financers moure més fils que acabin de desestabilitzar-ho tot plegat.

Al cap i a la fi,  els “pares de la constitució del 78”, entre els quals hi havien de catalans, no van saber (o voler, per pensar diferent) aconseguir més drets i avantatges per Catalunya. Cosa que el País Basc i Navarra sí van “saber” mantenir-ho (i això que no tenien cap “Pare”).

Es curiós que el 14è article de la Constitució Espanyola digui que “Tots els espanyols som iguals davant de la llei”, doncs depèn (i també ho posaríem entre cometes),  perquè no es el mateix pagar impostos als règims forals que a la resta d’Espanya, o com cotitzen els “Cristianos Ronaldos” de Madrid que de Catalunya, per exemple.

Deixant a part això tant “simple”, un cop més, sembla que Catalunya estigui més dins d’Europa que la pròpia Espanya. Es desperta abans per fer les coses (i no ben d’hora ben d’hora, tampoc fa falta), però sí abans. L’Estatut de Catalunya es va actualitzar fa anys perquè era necessari (encara que el derroquessin com si d’un castell de cartes es tractés). La Constitució Espanyola, en canvi, no s’actualitza perquè no fa falta, no toca, es sagrada. I no tindria que ser així. Espanya es tindria que donar compte que per avançar s’ha de mirar endavant, s’ha de modernitzar. Els temps han canviat, i més que ho faran, per això es primordial actualitzar el sistema. Però sembla que són paraules majors.

(Artículo original de LaNoticia.cat)

Xavier Badia

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba
Translate »
', 'auto'); ga('require', 'displayfeatures'); ga('set', 'forceSSL', true); ga('send', 'pageview');